Geschiedenis herenondergoed

Tegenwoordig is herenondergoed er in alle soorten en maten, modellen en kleuren. Kijk maar eens op https://www.hemdvoorhem.nl/heren-ondergoed. Het is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse kledinggewoonten en een vast onderdeel van onze outfits. Maar hoe is dat eigenlijk zo gekomen? Waar komen de gewoonte en het gebruik om onderkleding te dragen vandaan? De naam ondergoed geeft al aan dat het om kleding gaat die onder andere kleding wordt gedragen. Een onderbroek is dus per definitie een broek die als laag onder andere kleding zit. De vijgenblaadjes van Adam en Eva worden niet tot ondermode gerekend en ook niet de eerste lendendoeken, een driehoekige (leren) lap die met touwtjes om de heup en de lendenen werd gebonden.

Engelse rockster in een klein broekje

David Bowie in lendendoek…

Deze lendendoek ligt echter wel aan de oorsprong van herenondermode. Deze doeken werden namelijk vanaf een bepaalde tijd onder toga’s en andere ceremoniële kleding gedragen vanwege hygiënische redenen. Op dat moment werd de lendendoek dus een onderbroek. De onderbroek was toentertijd nog erg bijzonder en werd alleen bij speciale gelegenheden gedragen. Voor de grote massa was dit kledingstuk nog niet betaalbaar. Pas nadat spinmachines en weefgetouwen waren uitgevonden werd kleding en dus ook onderkleding voor alle mensen beschikbaar.

Tot aan de jaren 60 was ondergoed vooral functioneel. Camouflagekleuren waren bedoeld om niet op te vallen en het gebruik van flappen en zakken werden gebruikt om gereedschap en andere materialen makkelijker mee te kunnen dragen. Er bestond ook veel lang ondergoed, soms zelfs een heel pak (hemd en broek aan elkaar) vanwege de warmte. Deze pakken beschikten trouwens over flappen aan de voor en achterkant zodat je niet je hele pak hoefde uit te doen als je naar de WC moest.

De verschuiving van functioneel naar mode ontstond in de jaren 60. Pasvorm, materialen en comfort werden steeds belangrijker. Tegenwoordig is het dragen van herenondergoed zelf nog meer dan mode geworden; het gaat echt om een lifestyle. Er zijn ontzettend veel modellen, soorten en merken herenondermode. Broeken worden laag gedragen zodat je de onderbroek kunt zien en dus je uitstraling meebepaalt. Met de onderbroek die je draagt kun je dus echt een statement maken en laten zien welke mode je aanspreekt. Herenondermode heeft zicht ontwikkeld van een functioneel voorwerp naar een echt modeartikel. Het is een kledingstuk geworden waar je jouw eigen persoonlijke stijl mee kunt laten zien.